poniedziałek, 28 stycznia 2013

Polędwiczki w kremowo-grzybowym sosie


Czy wiecie, że polędwiczki to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Smażę je raczej krótko, tak aby się zarumieniły, gdy będą za długo na ogniu robią się suche i są jak zelówka.

Składniki:

• Ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
• 500 ml śmietany
• 2 łyżeczki suszonej bazylii
• 2 łyżeczki suszonej pietruszki
• 2 łyżeczki majeranku
• 2 ząbki czosnku
• Ok. 2 garście grzybów suszonych
• Sól
• Pieprz
• Oliwa do smażenie
• Łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, aby zmiękły. Przygotowujemy sos kremowy, śmietanę mieszamy z suszona pietruszką, bazylią, majerankiem, troszkę soli, ząbki czosnku ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy do śmietany. Wszystko razem mieszamy.

Polędwiczki kroimy w plasterki ok. 1.5 cm, ubijamy ręką. Na patelni rozgrzewamy masło i troszkę oliwy, smażymy polędwiczki, tak aby się troszkę zarumieniły. Solimy je troszkę i pieprzymy.
W międzyczasie, gdy grzyby są miękkie wyciągamy je z wody i kroimy na mniejsze kawałki, wodę po grzybach przecedzamy przez sitko i wlewamy na patelnię, wraz z pokrojonymi grzybami.
Zestawiamy patelnię z ognia, aby troszkę przestygła i wlewamy śmietanę, robimy tak aby się śmietana nie zważyła. Wszystko razem mieszamy. I znów podgrzewamy mięso z kremowym sosem.

Gotowe.

Smacznego



1 komentarz: