Uwielbiam chińszczyznę! Pod każdą postacią! Bardzo lubię smażyć na oleju sezamowym, szczególnie nadaje się do chińskiego, jego aromat posmak jest bardzo wyrazisty, wyjątkowy. Mój ulubiony.
Składniki:
· Ryż
· 2 Piersi z kurczaka· Duża puszka brzoskwiń
· 10 mini baby kukurydzy
· 250 g pieczarek
· 1 marchew
· Papryka czerwona
· Papryka zielona
· Sól
· Pieprz
· Papryka słodka
· Papryka ostra
· Chilli
· Przyprawa chińska ‘’ 5 smaków’’
· 3 łyżki oleju sezamowego
· Łyżeczka mąki ziemniaczanej
· ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie:
Wstawiamy w mały garnek mini kukurydze i marchewkę pokrojoną w równe paseczki na osoloną wodę i gotujemy , aż warzywa będą al dente. Kroimy piersi z kurczaka w kostkę, doprawiamy obficie przyprawą chińską, papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na nim mięso. W międzyczasie obieramy i kroimy w ćwiartki pieczarki, gdy piersi są już podsmażone, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Następnie dodajemy ugotowaną kukurydzę z marchewkami, pokrojoną w paseczki paprykę.
Dolewamy ok. ½ szklanki czerwonego wina. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i troszkę chilli. Wszystko razem dusimy przez ok. 7 min. Sok z dużej puszki z brzoskwiń odcedzamy do garnuszka, brzoskwinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do potrawy.
Do soku po brzoskwiniach dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, by zagęścić sos, mieszamy do rozpuszczenia się mąki i wlewamy na patelnię do reszty. Dusimy wszystko, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.
Gotowe.
Smacznego
aż czuć aromat dania z tak smacznych zdjęć!
OdpowiedzUsuń:)
Ale pyszności, wkrótce w lidlu tydzień azjatycki, więc też zrobię coś pysznego:)
OdpowiedzUsuń