piątek, 18 stycznia 2013

Karczek w musztardzie




Przepis  jest na 5 kawałków karczku. Bardzo lubię go, gdyż mięso jest kruche, mokre  wcale nie gumowate czy jak podeszwa od buta. Super przechodzi musztardą, trochę pikantne. Co najbardziej lubię z tego przepisu, że tak naprawdę niewiele jest pracy przy tym, nie stoimy godzinami nad.

Składniki:
      ·         5 plasterków karczku
      ·         Musztarda sarepska lub węgierska
      ·         Musztarda Klasyczna
      ·         Sól/pieprz

Przygotowanie:
Najlepiej dzień wcześniej przygotować mięso i wsadzić do lodówki, wtedy bardziej przechodzi musztardą, jeśli nie to chociaż niech poleży ok. 1 godz w lodówce. Co robimy, więc kawałki karczku ubijamy, aby mięso było luźniejsze i bardziej płaskie, potem solimy, pieprzymy i nacieramy musztardą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą i wkładamy do lodówki.
Potem, wkładamy, bez pokrywki, do nagrzanego piekarnika na 180˚C,  i pieczemy przez nie więcej jak 50 min-1 godz. Gotowe.
Smacznego :)

1 komentarz: