środa, 23 stycznia 2013
ChickenBurgery
Kto z Was lubi troszkę pogrzeszyć z kaloriami? Fast Food’y są dobre, byle nie często, ale raz na jakiś czas, czemu nie. Mam zaszczyt przedstawić Wam hamburgery z piersi z Kurczaka Są super na obiad, przyjęcie, szybkie w zrobieniu. I nie znam osoby, która ich nie lubi, szczególnie gdy podajemy je z frytkami.
Składniki:
• Bułki burgerowe
• Piersi z kurczaka
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka suszonej pietruszki
• Bułka tarta
• 1 jajko
• Oliwa do smażenia
• Sałatka lodowa
• Pomidor
• Ogórek zielony
• Kulka mozarelli
• Sól, pieprz
• Ketchup
• Majonez chilli
Przygotowanie:
Przygotowujemy piersi z kurczaka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Bułkę tarta mieszamy z majerankiem i pietruszką, mięso obtaczamy w jajku i bułce z ziołami, smażymy na rozgrzanej oliwie.
Wszystkie warzywa i mozarellę kroimy w talarki. Przekrawamy bułki na pół, jedną część smarujemy ketchupem, na to kładziemy sałatę lodową, usmażoną pierś z kurczaka, mozarellę, pomidora (pomidora solimy i pieprzymy), ogórka zielonego. Wierzchnią część bułki smarujemy majonezem chilli, i kładziemy na ogórka. W środek wbijamy wykałaczkę by wszystko się razem trzymało.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku na 175˚C przez ok. 5 min, tak aby ser się rozpuścił.
Podajemy z frytkami.
Smacznego
Uwagi:
Przepis jest na 4 burgery, jeśli chcecie zrobić więcej będzie potrzebna dodatkowa mozarella i pomidor. Jeśli piersi z kurczaka są za duże radzę przekroić je na pół, wtedy mamy jedną pierś na dwa burgery.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
teraz sobie uświadomiłam jak mam ochotę na burgera :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)