Bardzo lubię to danie. Piersi są kruche, nie wysuszone, wyśmienite. Pieczarki smażone na oleju sezamowym nadają oryginalnego, wyraźnego smaku. Polecam..
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 ml śmietany
- 2 ząbki czosnku
- ok.300g pieczarek
- Sól
- Pieprz
- świeży koperek
- 2 Łyżki oleju sezamowego
- Sos sojowy
- Łyżka masła
Przygotowanie:
Piersi kroimy w paski
ok.1 cm szerokości,
polewamy sosem sojowym, pieprzem i odstawiamy
do lodówki na 2 godz.
Na patelni, na rozgrzanym maśle smażymy
piersi przez ok 2 min z każdej strony na niewielkim ogniu, aby sie nie wysuszyły.
Przekładamy mięso na talerz, patelnię wycieramy ręcznikiem kuchennym.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni
rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy je, potem dodajemy wcześniej usmażone
piersi.
Przygotowujemy sos kremowy, ząbki czosnku ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy do śmietany wraz z sola i pieprzem. Sos przekładamy do patelni, wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec posypujemy koperkiem. Gotowe
Pyszne danie :) robiłam już kilka razy, tylko zamiast koperku dodaję do sosu natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Aldona
Czym zastąpić olej sezamowy zeby nie straciło smaku
UsuńWitam, jakiś czas temu użyłam do przesmażenia masła klarowanego i wyszło równie dobrze, także można spokojnie zastąpić olej sezamowy masłem. Pozdrawiam :)
UsuńDzieki pozdrawiam
Usuń