Bardzo lubię ciasto francuskie. Nie tylko na słodko, ale również lubię podawać je z mięsem czy warzywami. Smak ciasta jest bardzo delikatny, po upieczeniu powiększa swoją objętość i jest niezwykle chrupiące. Mmm
Składniki:
· Gotowe zrulowane ciasto francuskie
· Piersi z kurczaka· Boczek
· Mozarella
· Sól
· Pieprz
· Papryka ostra w proszku
· Papryka wędzona w proszku
· Suszona pietruszka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie trzeba troszkę rozwałkować, aby było cieńsze. Kroimy ciasto na równe kawałki, najlepiej prostokąty. Każdą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, i tym sposobem z jednej mamy dwie. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką ostra i wędzoną. Na cieście francuskim układamy pierś, na to plasterek bekonu, mozarellę, i pleciemy warkocz (zob. zdjęcie). Na wierzch posypujemy suszoną piertuszką.
Nagrzewamy piekarnik do 180˚C i pieczemy warkocze przez 30 min. Gotowe.
Smacznego
Smacznego
Uwagi:
Piersi nie potrzebują długo być w piekarniku, bo będą suche. 30 minut zupełnie wystarczy, ciasto musi się zarumienić i ser roztopić.
uwielbiam tego typu dania:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! Pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń