piątek, 25 stycznia 2013

Kurze warkocze


Bardzo lubię ciasto francuskie. Nie tylko na słodko, ale również lubię podawać je z mięsem czy warzywami. Smak ciasta jest bardzo delikatny, po upieczeniu powiększa swoją objętość i jest niezwykle chrupiące. Mmm
Składniki:
·         Gotowe zrulowane ciasto francuskie
      ·         Piersi z kurczaka
      ·         Boczek
      ·         Mozarella
      ·         Sól
      ·         Pieprz
      ·         Papryka ostra w proszku
      ·         Papryka wędzona w proszku
      ·         Suszona pietruszka

Przygotowanie:
Ciasto francuskie trzeba troszkę rozwałkować, aby było cieńsze. Kroimy ciasto na równe kawałki, najlepiej prostokąty. Każdą pierś z kurczaka przekrawamy  wzdłuż na pół, i tym sposobem z jednej mamy dwie. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką ostra i wędzoną. Na cieście francuskim układamy pierś, na to plasterek bekonu, mozarellę, i pleciemy warkocz (zob. zdjęcie). Na wierzch posypujemy suszoną piertuszką.

Nagrzewamy piekarnik do 180˚C i pieczemy warkocze przez 30 min. Gotowe.

Smacznego

Uwagi:
Piersi nie potrzebują długo być w piekarniku, bo będą suche. 30 minut zupełnie wystarczy, ciasto musi się zarumienić i ser roztopić.

3 komentarze: