Kuchnia
włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, i chyba
moja ulubiona. Charakteryzuje sie korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw
takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także
używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę,
pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Lubicie makarony?, ja bardzo… A
więc dziś w roli głównej : Italian
Pasta!
Składniki:
· 300 g Penne
· 3 ząbki czosnku
· Oliwa z oliwek
· Puszka pomidorków
· Ok 6 winnych mini pomidorków
· 5 szalotek
· 50 ml czerwonego wina Marsala
· 50 g Wędzonej szynki parmeńskiej
· Oregano
· Bazylia
· Tymianek
· Dużoooo parmezanu ok 1/2 szklanki
· Kawłek sera pleśniowego
Przygotowanie:
Gotujemy penne w osolonej wodzie na al dente. Na patelni
rozgrzewamy oliwę, dodajemy starte na najmniejszych oczkach ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze
kawałki szalotki, szynkę parmeńską. Smażymy przez chwilę, dolewamy wina i
czekamy, aż się zredukuje do połowy. Dodajemy puszkę pomidorków, 3 plasterki
sera pleśniowego, sóI i pieprz. Gotujemy ok 7 min. od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy oregano, bazylie, tymianek. Kontynuujemy gotowanie. Do sosu
dodajemy przekrojone na pół baby winne pomidorki, mieszamy sos z penne.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem i
pieprzem.
Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez ok 20 min. Gotowe
Porzadna wloska zapiekanka :) taka jaka lubie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekane dania ! zapiekany makaron jest przepyszny..i jeszcze te pomidorki z parmezanem...mmm
OdpowiedzUsuń