środa, 16 stycznia 2013

Torcik z owocami leśnymi




Torcik jest bardzo delikatny, kawałki czekolady i nalewka wiśniowa dodają ciekawy posmak, a jednocześnie nie jest za słodkie i nie czuć alkoholu, mimo że w torciku jest sporo nalewki. Ja osobiście nie lubię przesłodzonych ciast czy tortów.

Składniki:

Biszkopt:
      ·         3 jajka
      ·         2/3 szklanki mąki
      ·         2/3 szklanki cukru
      ·         3 łyżki kakao
      ·         3 łyżki oliwy
      ·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z owoców leśnych:
      ·         500g owoców leśnych mrożonych
      ·         Szklanka nalewki wiśniowej
      ·         1 galaretka wiśniowa
      ·         2 łyżki cukru

Bita śmietana:
·         500 ml śmietany kremówki 36%
      ·         4 łyżki cukru pudru
      ·         2 fixy do śmietany

Dodatkowo:
·         ½ szklanki nalewki wiśniowej
      ·         4 batony ‘’ flake’’ cadbury

Przygotowanie:
Składniki na biszkopt wkładamy do miski i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, puszystą maź. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nalewamy do formy i wkładamy do nagrzanego do 180˚C piekarnika i pieczemy przez 15-20 min do suchego patyczka.
Zamrożone owoce wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką nalewki wiśniowej dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy, aż całość jest bardzo ciepła, dodajemy galaretkę, cały czas mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy biszkopt wystygnie, nasączamy go nalewką wiśniową. Kiedy masa owocowa troszkę zgęstnieje, ale nie może być zupełnie ścięta, zalewamy nią nasączony biszkopt, i wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie, ubijamy kremówki z cukrem i zagęstnikami ‘’fix’’. Kroimy batony ‘’flake’’ z cadbury na małe płatki, ¼ płatków dodajemy do ubitej śmietany. Śmietanę kładziemy na ściętą galaretkę i posypujemy wierzch płatkami czekolady. Następnie ponownie wkładamy do lodówki na 1 godz. Gotowe
Smacznego
 



2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje - przypomina mi "kostki" z ulubionej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń