czwartek, 10 stycznia 2013

Pizza



Ciasto:
3 szklanki mąki
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oleju
Łyżeczka soli
szczypta cukru
zioła: oregano, bazylia

Farsz:
Szynka
Pieczarki
puszka ananasu
ketchup

Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli, oregano i bazylię i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Ciasto obficie smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, pokrojone pieczarki i kawałki ananasa. Wierzch pieprzymy i posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie pizzurki, apetyczna :)
    Zapraszam do siebie przy okazji :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jeszcze po upieczeniu przyozdobić różnego rodzaju ziołami - dla lepszego efektu wizualnego.

    OdpowiedzUsuń