czwartek, 10 stycznia 2013
Pizza
Ciasto:
3 szklanki mąki
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżka oleju
Łyżeczka soli
szczypta cukru
zioła: oregano, bazylia
Farsz:
Szynka
Pieczarki
puszka ananasu
ketchup
Do miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli, oregano i bazylię i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Ciasto obficie smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, pokrojone pieczarki i kawałki ananasa. Wierzch pieprzymy i posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam wszystkie pizzurki, apetyczna :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Można jeszcze po upieczeniu przyozdobić różnego rodzaju ziołami - dla lepszego efektu wizualnego.
OdpowiedzUsuń