poniedziałek, 7 stycznia 2013

Tarta



Ostatnio przyszła mi ochota na tartę. Można ją wykonać na różne sposoby, można zrobić jedną dużą, lub kilka małych. Jeśli spodziewasz się kilku gości, sądzę, że bezpieczniej wtedy będzie zrobić kilka, małych tart, można kupić mini formy i zrobić tyle ile będzie gości, zawsze bezpiecznie,żę starczy dla wszystkich. Tarty są bardzo fajne jako przystawka lub po prostu na przekąskę.
Składniki:
  • 175 g mąki
  • 125 g masła
  • 30 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano (lub inne zioła prowansalskie)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3-4 duże cebule
  • Natkę pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego chili albo ostrej czerwonej papryki
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, zioła i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili).

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę lub mini formy tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty.

Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Smacznego J

1 komentarz: