wtorek, 15 stycznia 2013

Pierś z kurczaka z mozarellą i orzechami





Składniki:
·         Piersi z kurczaka
      ·        2 jajka
      ·         Bułka tarta
      ·         2 łyżeczki suszonej pietruszki
      ·         2 łyżeczki majeranku
      ·         Sól
      ·         Pieprz
      ·         Starta mozarella
      ·         250ml śmietany
      ·         Garść orzechów włoskich
      ·         Oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
Piersi solimy i pieprzymy. Bułkę tartą mieszamy z pietruszką i majerankiem. Ubijamy jajka. Podgrzewamy oliwę na patelni.  Piersi maczamy w  ubitych jajkach, a następnie w bułce z ziołami, i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy piersi.
Na małą  patelnię wrzucamy garść orzechów włoskich i przysmażamy na krótko. Orzechy podsmażone stają się chrupiące, tylko trzeba uważać aby ich nie przypalić. Potem orzechy siekamy na drobno.
W miseczce mieszamy posiekane orzechy z mozarellą, śmietaną, szczyptą soli i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180˚C. Gdy piersi są już usmażone kładziemy je na brytfance, na wierzch kładziemy masę serowo-orzechową i zapiekamy, tak długo aż masa się rozpuści, ok. 15 min. Gotowe
Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz