Składniki:
· Piersi z kurczaka
· 2 jajka· Bułka tarta
· 2 łyżeczki suszonej pietruszki
· 2 łyżeczki majeranku
· Sól
· Pieprz
· Starta mozarella
· 250ml śmietany
· Garść orzechów włoskich
· Oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Piersi solimy i pieprzymy. Bułkę tartą mieszamy z pietruszką i majerankiem. Ubijamy jajka. Podgrzewamy oliwę na patelni. Piersi maczamy w ubitych jajkach, a następnie w bułce z ziołami, i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy piersi.
Na małą patelnię wrzucamy garść orzechów włoskich i przysmażamy na krótko. Orzechy podsmażone stają się chrupiące, tylko trzeba uważać aby ich nie przypalić. Potem orzechy siekamy na drobno.
W miseczce mieszamy posiekane orzechy z mozarellą, śmietaną, szczyptą soli i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180˚C. Gdy piersi są już usmażone kładziemy je na brytfance, na wierzch kładziemy masę serowo-orzechową i zapiekamy, tak długo aż masa się rozpuści, ok. 15 min. Gotowe
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz