niedziela, 13 stycznia 2013
Ryba w piwnej panierce
Składniki:
• Filety rybne
• Szklanka piwa
• Szklanka mąki
• 2 jajka
• Sól
• Pieprz
• Sok z połowy cytryny
• Olej
Przygotowanie:
Filety rybne solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z połowy cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
W między czasie, przygotowujemy panierkę. Szklankę mąki mieszamy ze szklanką piwa, oddzielamy białka od żółtek, do naszej masy dodajemy żółtka, sól i pieprz, wszystko mieszamy. W innej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do reszty masy i mieszamy łyżką.
Masa musi być gęsta. Podgrzewamy olej na patelni, ryby musimy usmażyć na głębokim oleju. Maczamy filety rybne w masie, aby całe były nią pokryte i układamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone ryby kładziemy na ręcznik papierowy , aby wchłonął cześć oleju. Gotowe.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
aż chciałoby się rozkroić ten smaczny pakiecik :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)