wtorek, 29 stycznia 2013

Italian Pasta



Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, i chyba moja ulubiona. Charakteryzuje sie korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Lubicie makarony?, ja bardzo… A więc dziś w roli głównej : Italian Pasta!

Składniki:

·         300 g Penne

·         3 ząbki czosnku

·         Oliwa z oliwek

·         Puszka pomidorków

·         Ok 6 winnych mini pomidorków

·         5 szalotek

·         50 ml czerwonego wina Marsala

·         50 g  Wędzonej szynki parmeńskiej

·         Oregano

·         Bazylia

·         Tymianek

·         Dużoooo parmezanu ok 1/2 szklanki

·         Kawłek sera pleśniowego


Przygotowanie:

Gotujemy penne w osolonej wodzie na al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starte na najmniejszych oczkach ząbki czosnku,  pokrojone na mniejsze kawałki szalotki, szynkę parmeńską. Smażymy przez chwilę, dolewamy wina i czekamy, aż się zredukuje do połowy. Dodajemy puszkę pomidorków, 3 plasterki sera pleśniowego, sóI i pieprz. Gotujemy ok 7 min. od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy oregano, bazylie, tymianek. Kontynuujemy gotowanie. Do sosu dodajemy przekrojone na pół baby winne pomidorki, mieszamy sos z penne. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem i pieprzem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez ok 20 min. Gotowe


Smacznego

2 komentarze:

  1. Porzadna wloska zapiekanka :) taka jaka lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekane dania ! zapiekany makaron jest przepyszny..i jeszcze te pomidorki z parmezanem...mmm

    OdpowiedzUsuń