sobota, 31 sierpnia 2013

Schab z jabłkami w sosie musztardowym


Muszę przyznać, że połączenie jabłek z musztarda jest super! Polecam Wam ten przepis, zrobiłam go pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Idealny na  jutrzejszą niedzielę. Kremowo-musztardowy sos z jabłkami i świeżą pietruszką idealnie komponuje się z plastrami schabu. Wciąż czuję ten smak, na szczęście mam jeszcze porcję na dziś :)

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • duża łyżka musztardy z gorczycą
  • 2 jabłka
  • szklanka rosołu, ja wymieszałam gorącą wodę z kawałkiem kostki rosołowej
  • 100 ml śmietany
  • garść świeżej pietruszki
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  • Na łyżce oliwy podsmażamy przez ok 5 min pokrojone w talarki jabłka, odstawiamy na bok.
  • na drugiej łyżce oliwy smażymy plastry schabu, ok 3-4 min na każdej stronie. Zalewamy rosołem, dodajemy dużą łyżkę musztardy i dusimy przez ok 15-20 min.
  • Dodajemy jabłka, śmietanę, doprawiamy pieprzem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • Gotowe
Smacznego

2 komentarze:

  1. Łączyłam już coś w ten sposób, ale t było dawno temu i zapomniałam smaku. Fajny pomysł :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Schab z jabłkami to świetne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń