środa, 7 sierpnia 2013

Fajitas




Dzisiejsza propozycja to Fajitas z kurczakiem, serem feta, papryką i pomodorami w pikantnym sosie. Musicie spróbować, są wyśmienite.  Fajita jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Po zjedzeniu niemal ciało samo tańczy salsę w rytm meksykańskich melodii, no może trochę trzeba mu pomóc. Mam nadzieję, że kiedyś zjem fajitas w Meksyku, zrobione przez rodowitego meksykańczyka, pewnie są jeszcze pyszniejsze.

Składniki:(na 4 porcje)

Pierś z kurczaka
Ser feta
Papryka czerwona
2 pomidory
4 łyżki ketchupu chilli
4 łyżki ketchupu pikantnego
Szklanka pomidorków z puszki
Garść mozzarelli
Suszona bazylia
Sól
Pieprz
Suszona pietruszka
Łyżeczka ostrej papryki
4 tortille

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Pierś z kurczaka doprawiamy ostra papryką i solą, odstawiamy na ½ godz do lodówki. Smażymy na patelni grillowej. Potem kroimy mięso w paseczki.

Kroimy pomidory na mniejsze kawałki, paprykę w paski, ser feta w kostkę. W naczynku rozrabiamy ketchup pikantny z chilli.

 Na każdej tortilli kładziemy kilka plasterków piersi z kurczaka, pomidory, paprykę, ser feta i dodajemy po 2 łyżki masy ketchupowej, zawijamy naleśniki i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch polewamy ½ szklanki pomidorków z puszki, posypujemy startą mozzarellą, suszoną bazylią, pietruszką, solą i pieprzem.

 Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. Gotowe


Smacznego

2 komentarze: