Lekko podwędzany, świeży łosoś pod pierzynką pesto z suszonych pomidorów, zapiekany w cieście francuskim był naprawdę smaczny. Wygląda równie ciekawie. Nadaje się idealnie na przyjęcia, po upieczeniu można go pokroić w paski i ugościć kilka osób. Pesto w połączeniu z łososiem bardzo dobrze się komponuje. Zapraszam i mam nadzięję, że i Wam przypadnie do gustu :)
Składniki:
- ok 700g świeżego łososia, podwędzanego
- sól morska
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- Ciasto francuskie, gotowe zrulowane
- 1 jajko, do posmarowania
- ok 10-12 suszonych pomidorów w oliwie
- garść orzechów piniowych
- szklanka świeżych listków bazylii
- duży ząbek czosnku
- 4-5 łyżki oliwy z pomidorków
- łyżka soku z cytryny
- duża szczypta soli
- pieprz
Przygotowujemy pesto, wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Bardzo ważne jest oczyszczenie łososia z ości. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, (najlepiej odstawić na ok 2 godz). Łososia kładziemy na środku ciasta francuskiego, wierzch ryby grubo smarujemy pesto. Aby zawinąć w warkocz, ciasto nacinamy od brzegów do łososia, po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo pasków, i przekładamy na przemian, w ten sposób otrzymujemy plecionkę. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy przez ok 25 min. Gotowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz