środa, 14 sierpnia 2013

Łosoś z pesto z suszonych pomidorów w cieście francuskim



Lekko podwędzany, świeży łosoś pod pierzynką pesto z suszonych pomidorów, zapiekany w cieście francuskim był naprawdę smaczny. Wygląda równie ciekawie. Nadaje się idealnie na przyjęcia, po upieczeniu można go pokroić w paski i ugościć kilka osób. Pesto w połączeniu z łososiem bardzo dobrze się komponuje. Zapraszam i mam nadzięję, że i Wam przypadnie do gustu :)

Składniki:
  • ok 700g świeżego łososia, podwędzanego
  • sól morska
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • Ciasto francuskie, gotowe zrulowane
  • 1 jajko, do posmarowania
       Pesto:
  • ok 10-12 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść orzechów piniowych
  • szklanka świeżych listków bazylii
  • duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżki oliwy z pomidorków
  • łyżka soku z cytryny
  • duża szczypta soli
  • pieprz
Przygotowanie:

Przygotowujemy pesto, wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.

Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Bardzo ważne jest oczyszczenie łososia  z ości. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, (najlepiej odstawić na ok 2 godz). Łososia kładziemy na środku ciasta francuskiego, wierzch ryby grubo smarujemy pesto. Aby zawinąć w warkocz, ciasto nacinamy od brzegów do łososia, po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo pasków, i przekładamy na przemian, w ten sposób otrzymujemy plecionkę. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy przez ok 25 min. Gotowe

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz