niedziela, 4 sierpnia 2013
Focaccia
Robiliście już Focaccia? Tym razem, i był to również mój debiut J jest to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Spróbujcie. Polecam
Składniki:
8 g suchych drożdży instant
100 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
500 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Dodatki:
4 łyżki oliwy z oliwek extra Virginie
3 gałązka świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do kubka z ciepłym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Wyrabiamyciasto przez 10 minut.
Ciasto przykrywamy złożoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 1 i 1/2 - 2 godziny do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formę smarujemy oliwą i wykładamy wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki robimy kilka dziurek w cieście. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. We wgłębienia ciasta wlewamy oliwę z oliwek extra virgine oraz wkładamy w nie świeży rozmaryn i tymianek. Posypujemy solą morską i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.
Ciepłą focaccię kroimy na kawałki i robimy kanapki lub podajemy z oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami.Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
UWIELBIAM! <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie do siebie!
www.cookplease.blogspot.com :)
super - przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń