Zdrowe, pożywne i orzeźwiające. Chyba wystarczy do opisania chłodnika. Lubicie? Ja uwielbiam, szczególnie w upalne dni, wtedy mogę tylko żyć na chłodniku. Świeży kefir z młodą botwinką, mniam..
Składniki:
- 2 duże kefiry po 250 g
- pęczek botwinki z buraczkami
- ok 8 rzodkiewek
- szklanka rosołu, może być kostka rosołowa
- sól, pieprz do smaku
- świeży koper
Przygotowanie:
- Botwinkę z buraczkami myjemy, liście siekamy, a buraczki ścieramy na tarce.
- Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem, bądź wodą wymieszaną z kostką rosołową na małym ogniu gotujemy przez ok 15 min, aż wszytsko zmięknie.
- Po wystygnięciu dodajemy kefir, starte na tarce rzodkiewki, dużo świeżego kopru, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe
u nas litewski obowiązkowo jeszcze z ogórkiem, nigdy nie dodajemy rosołu same kefiry i śmietanę
OdpowiedzUsuń