czwartek, 22 sierpnia 2013

Chłodnik litewski


 
 
Zdrowe, pożywne i orzeźwiające. Chyba wystarczy do opisania chłodnika. Lubicie? Ja uwielbiam, szczególnie w upalne dni, wtedy mogę tylko żyć na chłodniku. Świeży kefir z młodą botwinką, mniam..
 
Składniki:
  • 2 duże kefiry po 250 g
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • ok 8 rzodkiewek
  • szklanka rosołu, może być kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koper

Przygotowanie:

  • Botwinkę z buraczkami myjemy, liście siekamy, a buraczki ścieramy na tarce.
  • Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem, bądź wodą wymieszaną z kostką rosołową  na małym ogniu gotujemy przez ok 15 min, aż wszytsko zmięknie.
  • Po wystygnięciu dodajemy kefir, starte na tarce rzodkiewki, dużo świeżego kopru, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe
Smacznego



1 komentarz:

  1. u nas litewski obowiązkowo jeszcze z ogórkiem, nigdy nie dodajemy rosołu same kefiry i śmietanę

    OdpowiedzUsuń