Ciasto z tego przepisu piekę już któryś raz. Zawsze wychodzi :) Bardzo proste, nie wymaga dużo składników, i można użyć jakichkolwiek owoców jakie macie w domu. Tym razem zrobiłam z wiśniami, ale kiedyś robiłam z nektarynkami, truskawkami, borówkami. W tym sezonie nie ma problemu, można zdobyć owoce jakie się chce. Polecam ten przepis szczególnie gdy nie macie czasu a spodziewacie się gości, bądź zwyczajnie macie ochotę na coś słodkiego, domowego :)
Składniki:
- 250 g mąki
- ok 180g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g masła, miękkiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 400g wiśni, wydrylowanych
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka bądź 2 ciepłej wody
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Mieszamy je razem i miksujemy ok 5 min.
Podłużną brytfankę smaryjemy masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta wlewamy do blaszki, wrzucamy część wiśni, zalewamy resztą ciasta i na wierzch wysypujemy resztę owoców. Pieczemy 50 min, do suchego patyczka. Jak wystygnie polewamy lukrem ( cukier puder energicznie mieszamy z ciepłą wodą). Gotowe
Smacznego
Bardzo lubię ciasta z wiśnami :D
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie! wiśnie i ta apetycznie spływająca polewa, mmm... :)
OdpowiedzUsuń