sobota, 17 sierpnia 2013

Ciasto wiśniowe



Ciasto z tego przepisu piekę już któryś raz. Zawsze wychodzi :) Bardzo proste, nie wymaga dużo składników, i można użyć jakichkolwiek owoców jakie macie w domu. Tym razem zrobiłam z wiśniami, ale kiedyś robiłam z nektarynkami, truskawkami, borówkami. W tym sezonie nie ma problemu, można zdobyć owoce jakie się chce. Polecam ten przepis szczególnie gdy nie macie czasu a spodziewacie się gości, bądź zwyczajnie macie ochotę na coś słodkiego, domowego :)

Składniki:
  • 250 g mąki
  • ok 180g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g masła, miękkiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 400g wiśni, wydrylowanych
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka bądź 2 ciepłej wody
Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Mieszamy je razem i miksujemy ok 5 min.
Podłużną brytfankę smaryjemy masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta wlewamy do blaszki, wrzucamy część wiśni, zalewamy resztą ciasta i na wierzch wysypujemy resztę owoców. Pieczemy 50 min, do suchego patyczka. Jak wystygnie polewamy lukrem ( cukier puder energicznie mieszamy z ciepłą wodą). Gotowe

Smacznego

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z wiśnami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się pysznie! wiśnie i ta apetycznie spływająca polewa, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń