Obiecany wcześniej przepis na jagodzianki. Powiem więcej, postanowiłam za jednym zamachem zrobić dodatkowo ciasto drożdżowe, i ku mojemu zdziwieniu wyszło aż 17 jagodzianek i dwa podłużne ciasta! Najedliśmy się na zapas. Było pyszne.
Składniki:
- 1 kg jagód
- 1 jajko do posmarowania jagodzianek
- 100 g drożdży
- 0.5l mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 kg mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 paczki masła
- zapach waniliowy
- 100g mąki
- 50 g cukru
- cukier waniliowy
- 50 g masła
- szklanka cukru pudru
- kilka ziarenek kwasku cytrynowego
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- jagody
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 podłużne foremki do pieczenia
- papier do pieczenia
- dużą brytfankę
- Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na zaczyn, dokładnie łączymy i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.
- Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, ale nie może się ściąć.
- Mąkę, cukier, jajka, sól i zapach waniliowy mieszamy w dużej misce, dodajemy zaczyn i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie wyrabiamy.
- Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
- Składniki kruszonki łączymy, palcami rozcieramy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wlewamy je do wyłożonych papierem podłużnych foremek.
- Na wierzch posypujemy jagodami i kruszonką.
- Pieczemy przez ok 35 min.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C.
- Z pozostałego ciasta robimy małe placki, ugniatamy dłonią, na środek kładziemy obfitą ilość farszu jagodowego. Zaklejamy jak pierogi, formujemy bułeczki, trzeba uważać aby farsz nie wyszedł.
- Układamy na papierze do pieczenia i wierzch smarujemy jajkiem.
- Pieczemy ok 15-20 min.
- Na koniec robimy lukier, lukier powinien być bardzo gęsty, dlatego najpierw dodajmy 2 łyżki ciepłej wody, dopiero gdy potrzeba więcej dodajmy trzecią.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz