wtorek, 27 sierpnia 2013

Jagodzianki i ciasto drożdzowe


Obiecany wcześniej przepis na jagodzianki. Powiem więcej, postanowiłam za jednym zamachem  zrobić dodatkowo ciasto drożdżowe, i ku mojemu zdziwieniu wyszło aż 17 jagodzianek i dwa podłużne ciasta! Najedliśmy się na zapas. Było pyszne.

Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 1 jajko do posmarowania jagodzianek
na zaczyn:
  • 100 g drożdży
  • 0.5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
ciasto:
  • 1 kg mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 paczki masła
  • zapach waniliowy
kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g masła
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • kilka ziarenek kwasku cytrynowego
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Farsz jagodowy:
  • jagody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 2 podłużne foremki do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • dużą brytfankę
Przygotowanie:
  • Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na zaczyn, dokładnie łączymy i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.
  • Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, ale nie może się ściąć.
  • Mąkę, cukier, jajka, sól i zapach waniliowy mieszamy w dużej misce, dodajemy zaczyn i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie wyrabiamy.
  • Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
  • Składniki kruszonki łączymy, palcami rozcieramy.
Ciasto drożdżowe:
  • Nagrzewamy piekarnik do 180C.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wlewamy je do wyłożonych papierem podłużnych foremek.
  • Na wierzch posypujemy  jagodami i kruszonką.
  • Pieczemy przez ok 35 min.
Jagodzianki:
  • Nagrzewamy piekarnik do 180C.
  • Z pozostałego ciasta robimy małe placki, ugniatamy dłonią, na środek kładziemy obfitą ilość farszu jagodowego. Zaklejamy jak pierogi, formujemy bułeczki, trzeba uważać aby farsz nie wyszedł.
  • Układamy na papierze do pieczenia i wierzch smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy ok 15-20 min.
  • Na koniec robimy lukier, lukier powinien być bardzo gęsty, dlatego najpierw dodajmy 2 łyżki ciepłej wody, dopiero gdy potrzeba więcej dodajmy trzecią.
Gotowe

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz