niedziela, 17 marca 2013

Piersi z kurczaka w pieczarkowo-kremowym sosie



Bardzo lubię to danie. Piersi są kruche, nie wysuszone, wyśmienite. Pieczarki smażone na oleju sezamowym nadają oryginalnego, wyraźnego smaku. Polecam..


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • ok.300g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • świeży koperek
  • 2 Łyżki oleju sezamowego
  • Sos sojowy
  • Łyżka masła


Przygotowanie:

Piersi kroimy w paski ok.1 cm szerokości, polewamy sosem sojowym,  pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godz.

Na patelni, na rozgrzanym maśle smażymy piersi przez ok 2 min z każdej strony na niewielkim ogniu, aby sie nie wysuszyły. Przekładamy mięso na talerz, patelnię wycieramy ręcznikiem kuchennym.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy je, potem dodajemy wcześniej usmażone piersi.

Przygotowujemy sos kremowy, ząbki czosnku ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy do śmietany wraz z sola i pieprzem. Sos przekładamy do patelni, wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec posypujemy koperkiem. Gotowe

Smacznego




4 komentarze:

  1. Pyszne danie :) robiłam już kilka razy, tylko zamiast koperku dodaję do sosu natkę pietruszki.
    Dziękuję i pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czym zastąpić olej sezamowy zeby nie straciło smaku

      Usuń
    2. Witam, jakiś czas temu użyłam do przesmażenia masła klarowanego i wyszło równie dobrze, także można spokojnie zastąpić olej sezamowy masłem. Pozdrawiam :)

      Usuń