piątek, 29 marca 2013

Ciasto jabłkowe, ucierane



Składniki
·         200 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         125g masła
·         ½ szklanki cukru
·         1 opakowanie cukru waniliowego
·         Szczypta soli
·         3 jajka
·         3 łyżki śmietany kremówki
·         5 winnych jabłek
·         Łyżka soku z cytryny
·         2 łyżki rumu
·         Płatki migdałów

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy sokiem z cytryny i rumem, odstawiamy na jakiś czas.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy mikserem, ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż składniki się połączą. Nadal ucieramy, porcjami dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlewamy śmietanę i starannie wszystko mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 175C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odsączamy jabłka, starannie układamy je na cieście, ukośnie jedno przy drugim, jak dachówkę, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min. Gotowe
Smacznego

1 komentarz: