Składniki:
·
600 g mąki pszennej
·
2 łyżeczki soli
·
275 ml jasnego piwa
·
250 ml wody
·
10 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy łyżką w misce,. Gdy ciasto jest wyrobione,
przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18h.
Przekładamy ciasto do długiej
keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. odstawiamy do wyrastania
na ok. godzinę, aż ciasto wypełni formę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st c przez 10 minut, następnie
zmniejszamy temp. do 210 i dopiekamy kolejne 20-30 minut. Przed wstawieniem
chleba do piekarnika, na dno wsypujemy ok. szklanki kostek lodu, dzięki temu
powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Po upieczeniu ostudzić
na kuchennej kratce. Gotowe
Smacznego
apetycznie wyglada:)
OdpowiedzUsuń