poniedziałek, 25 marca 2013

Moj pierwszy chleb, na jasnym piwie





Składniki:
·         600 g mąki pszennej
·         2 łyżeczki soli
·         275 ml jasnego piwa
·         250 ml wody
·         10 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką w misce,. Gdy ciasto jest wyrobione, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18h.
Przekładamy ciasto do długiej  keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. odstawiamy do wyrastania na ok. godzinę, aż ciasto wypełni formę.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st c przez 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 210 i dopiekamy kolejne 20-30 minut. Przed wstawieniem chleba do piekarnika, na dno wsypujemy ok. szklanki kostek lodu, dzięki temu powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Gotowe
Smacznego

1 komentarz: