Składniki:
·
600 g mąki
·
60 g drożdży
·
2 jajka, w tym jedno do posmarowania bułek
·
3-4 czubatych łyżek cukru pudru
·
100 g masła
·
1 łyżka oleju
·
¾ szklanki mleka
·
Szczypta soli
·
Dżem
·
Kruszonka (mąka, masło, cukier)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do mniejszej miski. Do rondelka wlewamy
mleko i olej, dodajemy masło i podgrzewamy na malutkim ogniu, aż masło się
roztopi. Studzimy do temperatury pokojowej. Potem wlewamy do miski, w której
będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier puder, rozbełtane jajka i odrobinę
soli oraz drożdże starannie roztarte z łyżeczką cukru (powinny mieć lekko
płynną konsystencję. Starannie wszystko mieszamy. Cały czas mieszając, powoli
wsypujemy mąkę. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, zaczynamy wyrabiać je dłonią natłuszczoną
oliwą, dosypując porcjami mąkę. Jak stanie się gładkie i elastyczne, wkładamy
do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę,
aby wyrosło.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy
wałek, kroimy na kawałki, po kolei rozpłaszczamy każdą porcję w dłoni, na
środek kładziemy dżem, starannie zlepiamy jego brzegi i delikatnie, aby nie
podnieść nadzienia, formujemy bułeczkę o podłużnym, wybrzuszonym kształcie,
przekładamy na blachę. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy
kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 100C i pieczemy tak przez 10 min, potem
podkręcamy temp to 180C i dopiekamy je ok. 25 min, aż się ładnie zarumienią.
Gotowe
Smacznego
uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńzapraszam na kawke Olu! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie bułki, pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuń