piątek, 22 marca 2013

Coś na ząb, czyli bułki drożdzowe




Składniki:
·         600 g mąki
·         60 g drożdży
·         2 jajka, w tym jedno do posmarowania bułek
·         3-4 czubatych łyżek cukru pudru
·         100 g masła
·         1 łyżka oleju
·         ¾ szklanki mleka
·         Szczypta soli
·         Dżem
·         Kruszonka (mąka, masło, cukier)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do mniejszej miski. Do rondelka wlewamy mleko i olej, dodajemy masło i podgrzewamy na malutkim ogniu, aż masło się roztopi. Studzimy do temperatury pokojowej. Potem wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier puder, rozbełtane jajka i odrobinę soli oraz drożdże starannie roztarte z łyżeczką cukru (powinny mieć lekko płynną konsystencję. Starannie wszystko mieszamy. Cały czas mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, zaczynamy wyrabiać je dłonią natłuszczoną oliwą, dosypując porcjami mąkę. Jak stanie się gładkie i elastyczne, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę, aby wyrosło.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy wałek, kroimy na kawałki, po kolei rozpłaszczamy każdą porcję w dłoni, na środek kładziemy dżem, starannie zlepiamy jego brzegi i delikatnie, aby nie podnieść nadzienia, formujemy bułeczkę o podłużnym, wybrzuszonym kształcie, przekładamy na blachę. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 100C i pieczemy tak przez 10 min, potem podkręcamy temp to 180C i dopiekamy je ok. 25 min, aż się ładnie zarumienią. Gotowe
Smacznego

4 komentarze: