sobota, 2 marca 2013

Ryżowy makaron z warzywami i orzechami




Składniki:
·         375 g makaronu ryżowego
·         Ok. 5 cienkich wędzonych kiełbasek
·         6 suszonych pomidorów
·         Cukinia
·         125 g szparag
·         1 brokuł
·         marchewka
·         Garść orzechów włoskich
·         200 ml mleka kokosowego
·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         Łyżeczka majeranku
·         Sól
·         Pieprz

Przygotowanie:
W kubku zalewamy suszone pomidory gorącą wodą, i czekamy aż zmiękną.
Na patelni na odrobinie oliwy smażymy pokrojone w krążki kiełbaski, gdy się zarumienią, dodajemy pokrojona cukinie i suszone pomidory i smażmy dalej przez ok. 8 min, po czym dodajemy makaron ryżowy, solimy go, doprawiamy majerankiem i kontynuujemy smażenie.                                              
Marchewkę pokroić w talarki i ugotować wraz z brokułem w osolonej wodzie na al dente. Szparagi również gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru przez ok. 15 min, aż będą miękkie.
 W kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i dodajemy mleczko kokosowe. W małym garnuszku gotujemy mleczko, aby stało się gęste, i wrzucamy ugotowane brokuły i marchewki, mieszamy razem.
Na patelni prużymy orzechy włoskie, i ciekamy je na drobne.

Gdy wszystko jest gotowe, na talerz wkładamy makaron pomieszany z kiełbasą i cukinią, na to szparagi i mleko kokosowe pomieszane z brokułami i marchewką, posypujemy drobno posiekanymi ochechami. Gotowe
Smacznego

3 komentarze: