Składniki:
·
375 g makaronu ryżowego
·
Ok. 5 cienkich wędzonych kiełbasek
·
6 suszonych pomidorów
·
Cukinia
·
125 g szparag
·
1 brokuł
·
marchewka
·
Garść orzechów włoskich
·
200 ml mleka kokosowego
·
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
Łyżeczka majeranku
·
Sól
·
Pieprz
Przygotowanie:
W kubku zalewamy suszone pomidory
gorącą wodą, i czekamy aż zmiękną.
Na patelni na odrobinie oliwy
smażymy pokrojone w krążki kiełbaski, gdy się zarumienią, dodajemy pokrojona
cukinie i suszone pomidory i smażmy dalej przez ok. 8 min, po czym dodajemy
makaron ryżowy, solimy go, doprawiamy majerankiem i kontynuujemy smażenie.
Marchewkę pokroić w talarki i ugotować wraz z brokułem w
osolonej wodzie na al dente. Szparagi również gotujemy w osolonej wodzie ze
szczyptą cukru przez ok. 15 min, aż będą miękkie.
W kubku mieszamy mąkę
ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i dodajemy mleczko kokosowe. W małym
garnuszku gotujemy mleczko, aby stało się gęste, i wrzucamy ugotowane brokuły i
marchewki, mieszamy razem.
Na patelni prużymy orzechy włoskie, i ciekamy je na drobne.Gdy wszystko jest gotowe, na talerz wkładamy makaron pomieszany z kiełbasą i cukinią, na to szparagi i mleko kokosowe pomieszane z brokułami i marchewką, posypujemy drobno posiekanymi ochechami. Gotowe
Smacznego
Uwielbiam takie smaki :) I jeszcze brokuły, pyycha! :))
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń