Ten
przepis po prostu mnie oczarował! Jest to przepis z bloga Kasi ”gotuję, bo
lubię”. Gdy go znalazłam od razu postanowiłam go wypróbować. I bardzo przypadł
mi do gustu. Ten aromat przypraw i cydru świetnie się komponuje z mięsem i
warzywami. Polecam..
Składniki:
·
Polędwiczka
wieprzowa ok. 0.5 kg
·
2
jabłka
·
Brokuł
·
Cebula
·
½
szkl cydru
·
2
łyżki masła
·
3
gałązki świeżego tymianku
·
½
łyżeczki+ 2 szczypty cynamonu
·
2
szczypty gałki muszkatołowej
·
½
łyżeczki suszonej pietruszki
·
½
łyżeczki soli
·
½
łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
·
2
łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umytą i
osuszoną polędwiczkę kroimy w cienkie plastry, ubijamy ręką. Mieszamy sół,
pieprz, ½ łyżeczki cynamonu, pietruszkę i gałkę muszkatołową. Plastry mięsa
posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią.
Potem przekładamy je na talerz. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem do
sucha i topimy na niej masło. Wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła i
pokrojone na plasterki jabłka i smażymy przez ok. 3 min, po czym wlewamy cydr,
pokrojoną w kostkę cebulę, tymianek, i 2 szczypty cynamonu i gotujemy (często
mieszając), aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy polędwiczki, wszystko razem
chwilę smażymy. Gotowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz