czwartek, 7 marca 2013

Trochę aromatu z warzywami i polędwicą




Ten przepis po prostu mnie oczarował! Jest to przepis z bloga Kasi ”gotuję, bo lubię”. Gdy go znalazłam od razu postanowiłam go wypróbować. I bardzo przypadł mi do gustu. Ten aromat przypraw i cydru świetnie się komponuje z mięsem i warzywami. Polecam..

Składniki:
·         Polędwiczka wieprzowa ok. 0.5 kg
·         2 jabłka
·         Brokuł
·         Cebula
·         ½ szkl cydru
·         2 łyżki masła
·         3 gałązki świeżego tymianku
·         ½ łyżeczki+ 2 szczypty cynamonu
·         2 szczypty gałki muszkatołowej
·         ½ łyżeczki suszonej pietruszki
·         ½ łyżeczki soli
·         ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
·         2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną polędwiczkę kroimy w cienkie plastry, ubijamy ręką. Mieszamy sół, pieprz, ½ łyżeczki cynamonu, pietruszkę i gałkę muszkatołową. Plastry mięsa posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Potem przekładamy je na talerz. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem do sucha i topimy na niej masło. Wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła i pokrojone na plasterki jabłka i smażymy przez ok. 3 min, po czym wlewamy cydr, pokrojoną w kostkę cebulę, tymianek, i 2 szczypty cynamonu i gotujemy (często mieszając), aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy polędwiczki, wszystko razem chwilę smażymy. Gotowe
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz