wtorek, 5 marca 2013

Francuskie galette




Galette pochodzi z kuchni francuskiej, z regionu Bretania z północno-zachodniej części kraju. Jest to rodzaj chrupiącego ciasta wytrawnego. Jest bardzo oryginalne i pyszne. Polecam

Składniki:
Ciasto:

·         1 ¼ szkl mąki, schłodzonej w lodówce przez ok.30 min
·         ¼ łyżeczki soli
·         120 g masła, pokrojonego w kostkę
·         ¼ szkl śmietany
·         ¼ szkl schłodzonej wody
·         2 łyżeczki soku z cytryny
·         Łyżeczka majeranku
·         Łyżeczka ziół prowansalskich

Farsz:
·         Ok. 6 różyczek brokułu
·         6 mini pomidorków, pokrojone w ćwiartki
·         Starty ser żółty
·         1 papryka konserwowa, pokrojona w paseczki
·         Ząbek czosnku, posiekany na małą kostkę
·         Bazylia
·         Pieprz

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą.  Masło kroimy w kostkę i ugniatamy z mąką, aż powstaną grudki. W garnuszku mieszamy sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dodajemy do wyrobionego masła z mąką, wraz z majerankiem i ziołami i dalej ugniatamy. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1h do schłodzenia.
Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 min.  
Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wierzch posypujemy czosnkiem, układamy pokrojone pomidorki, paprykę, brokuł, starty ser, bazylia, pieprz. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 min. Gotowe
Smacznego

1 komentarz: