Galette pochodzi z kuchni francuskiej, z regionu Bretania z
północno-zachodniej części kraju. Jest to rodzaj chrupiącego ciasta wytrawnego.
Jest bardzo oryginalne i pyszne. Polecam
Składniki:
Ciasto:
·
1 ¼ szkl mąki, schłodzonej w lodówce przez ok.30
min
·
¼ łyżeczki soli
·
120 g masła, pokrojonego w kostkę
·
¼ szkl śmietany
·
¼ szkl schłodzonej wody
·
2 łyżeczki soku z cytryny
·
Łyżeczka majeranku
·
Łyżeczka ziół prowansalskich
Farsz:
·
Ok. 6 różyczek brokułu
·
6 mini pomidorków, pokrojone w ćwiartki
·
Starty ser żółty
·
1 papryka konserwowa, pokrojona w paseczki
·
Ząbek czosnku, posiekany na małą kostkę
·
Bazylia
·
Pieprz
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą.
Masło kroimy w kostkę i ugniatamy z mąką, aż powstaną grudki. W
garnuszku mieszamy sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dodajemy do wyrobionego
masła z mąką, wraz z majerankiem i ziołami i dalej ugniatamy. Formujemy w kulkę
i wkładamy do lodówki na 1h do schłodzenia.
Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 min.
Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wierzch posypujemy
czosnkiem, układamy pokrojone pomidorki, paprykę, brokuł, starty ser, bazylia, pieprz. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku przez 30 min. Gotowe
Smacznego
takie smakowitości to ja lubię:)
OdpowiedzUsuń