Lubicie żeberka? Zapraszam Was na żeberka w stylu chińskim, z miodem i pysznym ryżem z awokado, nutą chilli i świeżą natką pietruszki. Są bardzo szybkie w wykonaniu, aromatyczne i soczyste...
Składniki:
·
Żeberka (ja zrobiłam 0.5 kg)
·
Przyprawa chińska 5 smaków
·
Miód
·
Sól
·
Pieprz
·
Ryż
·
Łyżka oleju sezamowego
·
Awokado
·
¼ łyżeczki płatków chilli
·
Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka solimy, pieprzymy posypujemy obficie przyprawą
chińską, wkładamy do rękawa do pieczenia, polewamy żeberka miodem. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku do 200C przez 40 min, po czym rozrywamy folię i pieczemy
przez dodatkowe 10 min, aby żeberka się zarumieniły.
W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, dodajemy
troszkę oleju sezamowego. Na małej patelni smażymy na maśle pokrojone w plastry
awokado posypane płatkami chilli. Gdy ryż jest gotowy, odcedzamy wodę dodajemy
przesmażone awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego
bardzo lubię żeberka:) pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń