niedziela, 10 marca 2013

Żeberka w chińskim stylu z ryżem z awokado



Lubicie żeberka? Zapraszam Was na żeberka w stylu chińskim, z miodem i pysznym ryżem z awokado, nutą chilli i świeżą natką pietruszki. Są bardzo szybkie w wykonaniu, aromatyczne i soczyste...

Składniki:
·         Żeberka (ja zrobiłam 0.5 kg)
·         Przyprawa chińska 5 smaków
·         Miód
·         Sól
·         Pieprz
·         Ryż
·         Łyżka oleju sezamowego
·         Awokado
·         ¼ łyżeczki płatków chilli
·         Świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Żeberka solimy, pieprzymy posypujemy obficie przyprawą chińską, wkładamy do rękawa do pieczenia, polewamy żeberka miodem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez 40 min, po czym rozrywamy folię i pieczemy przez dodatkowe 10 min, aby żeberka się zarumieniły.
W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, dodajemy troszkę oleju sezamowego. Na małej patelni smażymy na maśle pokrojone w plastry awokado posypane płatkami chilli. Gdy ryż jest gotowy, odcedzamy wodę dodajemy przesmażone awokado i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego

1 komentarz: