środa, 27 marca 2013

Karmelizowany ananas




Bardzo polecam Wam ten przepis, świetny deser. Sam smak ananasa, w dodatku z domowej roboy karmelem, wyśmienite...
Składniki:
·         Świeży ananas
·         Cukier
·         Masło
·         Śmietana kremówka
Przygotowanie:
Ananasa obieramy i kroimy go w ćwiartki. Podgrzewamy patelnię grillową, każdy kawałek ananasa posypujemy cukrem i podsmażamy przez ok. 2 na każdej stronie na rozgrzanej patelni. W między czasie robimy karmel. Na patelnie wsypujemy cukier (uważajcie aby się nie spalił!), ok. 4 łyżek, gdy się roztopi dodajemy masło ok. 1 łyżkę, i kremówkę ok. 100ml, szybko i dokładnie mieszamy.
Gdy ananas już jest gotowy, przekładamy je na talerzyki, i polewamy karmelem. Gotowe
Smacznego

2 komentarze: