piątek, 12 lipca 2013

Grillowany łosoś





Składniki:
  • 0.7 kg podwędzanego łososia
  • sól
  • pieprz
      Marynata:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 papryczki chilli
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Przygotowanie:

Łososia  kroimy w dzwonki. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce rozrabiamy składniki marynaty: sok ze swieżo wyciśniętej cytryny, starty imbir i czosnek, pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli, świeżą kolendrę. Otrzymanym sosem polewamy rybę, tak aby dzwonki były pokryte przyprawami. Całość odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Natepnie ryba gotowa do grillowania.

Smacznego

4 komentarze:

  1. łosoś z grilla to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam :) bardzo ladnie wyglada. na grilla rowniez polecam: http://trochesmaku.pl/kofta-z-sosem-czosnkowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia, spróbuje w tym sezonie

    OdpowiedzUsuń