czwartek, 4 lipca 2013

Grillowane kanapki z kurczakiem



Ostatnio stałam się miłośnikiem pieczywa ciabatta. Chyba zaraziła mnie tym smakiem moja mama, która już od dawna była jego smakoszem. Zaszczepiła mi rownież uwielbienie do kolorowych, wymyślnych kanapek, i zapach świeżego pieczywa prosto z piekarnii.. Te wspomniania zawsze zostaną..
Wiecie co to jest ciabatta? więc jest to włoski, biały, wydłużony o płaskiej podstawie chlebek. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty, najczęściej jedzona z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli. Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach, kocham Włochy, i wszystko co włoskie. Czasem myśle, że w poprzednim wcieleniu byłam Włoszką lub ciemnym przystojnym Włochem :) i z tego uwielbienia często przyrządam potrawy włoskie. Nawet mogłabym tam mieszkać, i nauczyć się piec chleby w słonecznej Umbrii czy Toskanii. Uprawiać oliwki na oliwę, czy prowadzić sad owocowy, a wieczorami pić wino w towarzystwie przyjaznych, uśmiechniętych ludzi. Raj..

Skladniki:
(na 4 kanapki)
  • 2 bułki pannini/ciabatta
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pomidor
  • sałata
  • papryka konserwowa
  • majonez
  • przyprawa chilli w proszku
  • pierś z kurczaka
  • sól
Przygotowanie:

Pierś doprawiamy solą i chilli w proszku. Smażymy na patelni grillowej. 2 łyżki majonezu rozrabiamy z 1/2 łyżeczki proszku chilli.

Bułke przekrawamy na pół wzdłuż, skrapiamy oliwą z oliwek, kładziemy (oliwą do dołu) na patelni grillowej i zapiekamy, aż się zarumieni.
Przykrywamy sałatą, dużym paskiem papryki konserwowej, pierś kroimy w poprzek w plasterki i układamy na sałacie, dodajemy majonezu chilli, plasterki pomidora i znów sałatę na wierzch. Przykrywamy wierzchem bułki, przekrawamy kanapkę na pół, lub jak wolicie na 3 części. Każdą "małą kanapeczkę" przebijamy wykałaczką. Gotowe

Smacznego

2 komentarze: