środa, 1 maja 2013

Trochę słońca, czyli kurczak na żółto z mango



Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z "Kwestia Smaku - przepis na kurczaka z papają". Troszkę zmodyfikowałam go. Wyszedł fajny, wiosenny, żółty, a to dzięki kurkumie. Pierwszy raz użyłam tej przyprawy. I z pewnością nie ostatni :)

Składniki:
·2 piersi z kurczaka
·1 mango
·Papryczka chilli
·Szklanka soku pomarańczowego
·Łyżka oleju
·Sól
·Ryż
Marynata do piersi:
·1 łyżeczka kurkumy w proszku
·szczypta chili w proszku
·2 ząbki czosnku, drobno starty
·2 łyżeczki startego imbiru
·½ łyżeczki pieprzświeżo zmielony
·2 łyżki oleju ryżowego
·2 łyżki vermouth

Sos:
 
·szklanka soku z pomarańczy
·szczypta soli
·1 łyżka miodu
·1 łyżka octu winnego
·2 łyżeczki sosu sojowego
·2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą imieszamy ze składnikami marynaty: kurkumą, chilli, czosnkiem, imbirem, szczyptą pieprzu, olejem i winem. Mieszamy dokłądnie i odstawiamy na całą noc do lodowki.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W miseczce mieszamy składniki sosu: sok pomarańczowy, sól, miód, ocet, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy, pokrojoną w drobną kostkę papryczkęchilli i kurczaka, smażymy chwilkę ok. 3 min.
Mango obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Po chwili wlewamy sok, z wymieszanymi składnikami. Gotowe
 
Buena Appetite!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, dodatkowo śmiałe połączenie smaków, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje, polecam sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń