poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ragu alla bolonese




Dziś znów troszkę kuchni włoskiej. Wyśmienite danie, błyskawiczne w wykonaniu, co bardzo ważne szczególnie dla ludzi zapracowanych. Polecam! Buena appetite!!
Składniki:

·         250g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego
·         250g boczku
·         2 łyżki oleju czosnkowego
·         250g makaronu tripoline
·         Ok. 100g karmelizowanej cebuli
·         2 x 400g puszki z pomidorkami
·         Sól
·         Dużo pieprzu
·         Łyżeczka majeranku
·         80g wina marsala
·         50g sera, startego

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg opakowania. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy boczek, pokrojony w kostkę. Potem dodajemy mięso mielone, drewnianą łyżką dokładnie je mieszamy. Dodajemy ok. 100g karmelizowanej cebuli, puszki z pomidorami, i wlewamy wino marsala, razem dusimy ok. 10 min, solimy do smaku i dodajemy ugotowany makaron, pieprz i majeranek. Ostawiamy jeszcze chwilę na kuchence, aby przyprawy się dokładnie przegryzły. Na koniec posypujemy serem. Gotowe.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz