Dzisiejsza pozycja to wyśmienita i wyjątkowa, orientalna
zupa chińska. Jest moim odkryciem. Różni się od polskich tradycyjnych zup. Mam
nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i do żołądka J Jest rozgrzewająca bo
pikantna, wyrazista, po prostu smaczna. Polecam..
Składniki:
·
3 żeberka
·
Kostka rosołowa*
·
Papryka
·
3 dymki
·
Por
·
Pietruszka
·
2 łyżeczki mąki kukurydzianej**
·
150g mini kukurydz
·
Makaron z 1 zupki chińskiej
·
2 liście laurowe
·
2 łyżki bardzo ostrego ketchupu chilli***
·
Kilka suszonych grzybów
Przygotowanie:
Zagotowujemy 1 litr wody z kostką rosołową, ziarnkami
pieprzu, liśćmi laurowymi, porem, dymkami i pietruszką. Na gotującą się wodę dodajemy
umyte żeberka. W międzyczasie namaczamy grzyby w gorącej wodzie. Po ok.10 min dodajemy pokrojoną paprykę w grubą kostkę i mini
kukurydze pokrojone na ok. 3 części każda. Gotujemy przez ok. 10 min, aż
warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy pora i pietruszkę, doprawiamy zupę
ostrym ketchupem, wrzucamy makaron, grzybki razem z przecedzoną wodą, rozrabiamy mąkę w odrobinie zimnej wody,
wlewamy do zupy i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Mięso obieramy i
dodajemy z powrotem do zupy. Gotowe.
Smacznego
* zamiast typowej kostki rosołowej użyłam kubka warzywnego knorr
** jeśli nie macie mąki kukurydzanej, możecie śmiało użyć mąki zimniaczanej
*** jęsli nie macie ketchupu czilli, możecie zastąpić go pieprzem cayenne lub chilli w marynacie czy samą czuską.
Lubię wszelkie azjatyckie zupy, ta wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń