czwartek, 9 maja 2013

Pikantna zupa po chińsku



Dzisiejsza pozycja to wyśmienita i wyjątkowa, orientalna zupa chińska. Jest moim odkryciem. Różni się od polskich tradycyjnych zup. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i do żołądka J Jest rozgrzewająca bo pikantna, wyrazista, po prostu smaczna. Polecam..
Składniki:

·         3 żeberka
·         Kostka rosołowa*
·         Papryka
·         3 dymki
·         Por
·         Pietruszka
·         2 łyżeczki mąki kukurydzianej**
·         150g mini kukurydz
·         Makaron z 1 zupki chińskiej
·         2 liście laurowe
·         2 łyżki bardzo ostrego ketchupu chilli***
·         Kilka suszonych grzybów

Przygotowanie:

Zagotowujemy 1 litr wody z kostką rosołową, ziarnkami pieprzu, liśćmi laurowymi, porem, dymkami i pietruszką. Na gotującą się wodę dodajemy umyte żeberka. W międzyczasie namaczamy grzyby w gorącej wodzie. Po ok.10 min dodajemy pokrojoną paprykę w grubą kostkę i mini kukurydze pokrojone na ok. 3 części każda. Gotujemy przez ok. 10 min, aż warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy pora i pietruszkę, doprawiamy zupę ostrym ketchupem, wrzucamy makaron, grzybki razem z przecedzoną wodą, rozrabiamy mąkę w odrobinie zimnej wody, wlewamy do zupy i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Mięso obieramy i dodajemy z powrotem do zupy. Gotowe.
Smacznego
 
* zamiast typowej kostki rosołowej użyłam kubka warzywnego knorr
** jeśli nie macie mąki kukurydzanej, możecie śmiało użyć mąki zimniaczanej
*** jęsli nie macie ketchupu czilli, możecie zastąpić go pieprzem cayenne lub chilli w marynacie czy samą czuską.

1 komentarz:

  1. Lubię wszelkie azjatyckie zupy, ta wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń