środa, 15 maja 2013

Sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi



Dziś znów sałatkowo. Nie wiem jak Wy ale my uwielbiamy sałatki! Ja, lubię wymyślać co nowsze, szczególnie z resztek z lodówki, gdy coś zostaje, nie wiadomo co z tym zrobić, to będzie sałatka :)

Składniki:
  • żółta papryka
  • 1/3 ogórka zielonego
  • kawałek sera pleśniowego gorgonzola
  • garść prażonych orzechów włoskich
  • garść grzanek
Dressing:
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju z orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu łączymy. Próżymy orzechy na suchej patelni przez ok 5 min, co jakiś czas je przewracając. Potem kroimy je na małe kawałki. Resztę składników kroimy i mieszamy razem, dodajemy orzechy, polewamy dressingiem, i ważne, aby grzanki dodawać bezpośrednio przed podaniem, ponieważ się rozmoczą. Ja dodaję je dopiero na talerzu. Gotowe

Smacznego

1 komentarz: