Zaraz po kuchni włoskiej, moją ulubioną jest kuchnia chińska,
orientalna, niezwykła, bardzo aromatyczna.. Z tej okazji w roli głównej
orientalna kaczka z kapustą pak choi J
Muszę się przyznać, że pierwszy raz robiłam kaczkę, i nieskromnie powiedzieć,
że wyszła pyszna. Trochę się jej bałam, ale już nie mogę się doczekać
następnego dania z kaczką.
Składniki:
·
3 udka od kaczki
·
3 kapusty pak choi
·
1 duża papryka
·
3 spore marchwie
·
Cebula
·
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
·
ryż
Marynata
·
3 łyżki oliwy z oliwek
·
Łyżka oleju sezamowego
·
Łyżeczka chilli w marynacie
·
2 łyżeczki startego imbiru
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, i łączymy z kaczką,
odstawiamy na przynajmniej 2h (ja trzymałam całą noc w lodówce).
Nagrzewamy piekarnik do 180C. Smażymy udka ok. 3 min na
każdej stronie na suchej patelni, zaczynamy od strony ze skórą. Potem zapiekamy
je, wraz z marynatą w nagrzanym piekarniku przez 15 min. Udka obieramy i kroimy
na cząstki.
Na patelnię dodajemy ok. 5 łyżek wytopionego tłuszczu z
marynatą. Na nim smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, dodajemy pokrojoną
kapustę pak choi, marchewki pokrojone w paski i mięso z kaczki. Podlewamy troszkę
wodą. Doprawiamy solą. Dusimy ok. 20 min. Próbujemy czy jest dobrze doprawiona
i pikantna, dla uzyskania pikantności podajemy ½ łyżki chilli w marynacie. Na koniec,
w ¼ szklanki rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy na patelnię,
mieszamy aby uzyskać dość gęsty sos. Podajemy z ryżem. Gotowe
Smacznego
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń