środa, 3 kwietnia 2013

Tarta pomidorowo-dyniowa




Składniki:
Na ciasto:
·         250 g mąki
·         175 g masła
·         1 łyżeczka soli
·         2 żółtka
·         ½ łyżeczki tymianku
·         ½ łyżeczka rozmarynu
·         1/3 łyżeczki kminku
Farsz
·         Duża cukinia
·         Pół puszki pomidorków
·         5  małych cherry pomidorków
·         Papryka chilli
·         ½ szklanki startej mozzarelli
·         1 jajko+białka z jajek na ciasto
·         Ok. 100ml śmietany
·         Pieprz
·         Sól
·         Bazylia suszona
·         Pietruszka suszona
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy tymianek i rozmaryn, rozgniatamy z posiekanym masłem. Dodajemy żółtka, i zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C przez 20 min.
Na patelni grillowej grillujemy pokrojoną w grubsze krążki cukinie, i układany na spód ciasta wraz z pokrojonymi ma połówki pomidorkami i papryszką chilli.  W miseczce mieszamy pomidorki z puszki, jajko, białka, śmietanę, sól, pieprz, bazylię, pietruszkę, mozarellę i zalewamy tym cukinie. Tartę zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 180C przez ok. 30 min. Gotowe
Smacznego

1 komentarz:

  1. Oj wygląda na prawdę bosko :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń