Składniki:
Na ciasto:
·
250 g mąki
·
175 g masła
·
1 łyżeczka soli
·
2 żółtka
·
½ łyżeczki tymianku
·
½ łyżeczka rozmarynu
·
1/3 łyżeczki kminku
Farsz
·
Duża cukinia
·
Pół puszki pomidorków
·
5 małych
cherry pomidorków
·
Papryka chilli
·
½ szklanki startej mozzarelli
·
1 jajko+białka z jajek na ciasto
·
Ok. 100ml śmietany
·
Pieprz
·
Sól
·
Bazylia suszona
·
Pietruszka suszona
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy tymianek i rozmaryn, rozgniatamy
z posiekanym masłem. Dodajemy żółtka, i zagniatamy ciasto, formujemy je w
kulkę, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, i
pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C przez 20 min.
Na patelni grillowej grillujemy pokrojoną w grubsze krążki
cukinie, i układany na spód ciasta wraz z pokrojonymi ma połówki pomidorkami i papryszką chilli. W miseczce mieszamy pomidorki z puszki, jajko, białka, śmietanę,
sól, pieprz, bazylię, pietruszkę, mozarellę i zalewamy tym cukinie. Tartę zapiekamy
w nagrzanym piekarniku w 180C przez ok. 30 min. Gotowe
Smacznego
Oj wygląda na prawdę bosko :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl