Dziś następna orientalna propozycja. Bardzo lubię to danie, przede wszystkiem za orzeszki nerkowca, za sos hoisin, który dodaje wyjątkowego aromatu i przenosi mnie do Pekinu. Zapraszam Was na taką wycieczkę wyobraźni do Chin..
Składniki:
- ok 5 gniazdek makaronu tagliatelle
- brokuł
- 1 duża pierś z kurczaka, lub 2 małe
- papryczka chilli
- 3 garści orzechów nerkowca
- ok 300 g sosu hoisin
- olej sezamowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
Piers kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i polewamy olejem sezamowym. Odstawiamy do lodówki na ok 2h.
Na głębokiej patelni zagotowujemy osoloną wodę ok 2 cm głębokości patelni. Dodajemy gniazdka makaronu, gotujemy przez ok 5 min. Dodajemy brokuła podzielonego w różyczki. Gotujemy przez ok 5 min, brokuł powinien być al dente. W międzyczasie na małej patelni smażymy piersi na marynacie, dodajemy pokrojoną w talarki paprykę chilli.
Do makaronu przekładamy usmażone mięso z papryczką, dodajemy sos hoisin i orzechy nerkowca. Dusimy wszystko razem przez ok 7 min. Gotowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz