Jest to jarska potrawa jarska, pochodzi z Francji. Danie to
opiera się na składnikach głównie warzywnych, bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i
pomidorach. Ja dodałam ryż, aby danie było treściwsze.
Składniki:
·
2 duże cukinie
·
3 różnego rodzaju papryki
·
1 czerwona cebula
·
3 dymki
·
3 pomidory
·
Suszony tymianek
·
Szczypta kminku
·
Proszek chilli
·
Sól, pieprz
·
2 liście laurowe
·
Łyżka drobno pokrojonego imbiru
·
2 łyżki oliwy
·
Garść ryżu
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w talarki
cebulę i imbir. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i liście laurowe, doprawiamy
przyprawami: tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem proszkiem chilli. Po ok. 5
min jak warzywa puszczą sok, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, aż
wszystko będzie miękkie, ok. 30 min. Gotowe
Smacznego
Pycha! Ale się głodna zrobiłam :) Lubię takie dania, nie dość że sycące to jeszcze pełne zdrowych warzyw :)
OdpowiedzUsuń