Bardzo lubię włoskie dania. W ogóle lubię Włochy, sjestę,
pogodę i wszystko co z nimi związane. Dziś proponuję Wam „Pasta alla carbonara!
Carbonara podobno pochodzi z Rzymu, najpiękniejszego miasta jakie do tej pory
miałam okazję zwiedzić. Zapraszam..
Składniki:
·
Makaron penne
·
Ok. 400 g boczku
·
Ok. 100ml vermuthu
·
3 jajka
·
Ok. 100 g śmietany
·
2 ząbki czosnku
·
Sól
·
Pieprz
·
Świeża pietruszka
Przygotowanie:
Penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy
boczek, bez tłuszczu, gdyż uzyskamy go po chwili smażenia boczku. Gdy będzie
już dobrze zarumieniony, wlewamy vermuth, w momencie zawrze, i smażymy jeszcze
przez chwilę. W międzyczasie robimy sos, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy
soli, pieprzu, świeżo posiekanej pietruszki i starte ząbki czosnku. Na patelnię wrzucamy ugotowane penne, dolewamy sos i cały czas
mieszamy. Na koniec posypujemy całość obficie pieprzem. Gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz