wtorek, 23 kwietnia 2013

Pasta alla carbonara




Bardzo lubię włoskie dania. W ogóle lubię Włochy, sjestę, pogodę i wszystko co z nimi związane. Dziś proponuję Wam „Pasta alla carbonara! Carbonara podobno pochodzi z Rzymu, najpiękniejszego miasta jakie do tej pory miałam okazję zwiedzić. Zapraszam..

Składniki:
·         Makaron penne
·         Ok. 400 g boczku
·         Ok. 100ml vermuthu
·         3 jajka
·         Ok. 100 g śmietany
·         2 ząbki czosnku
·         Sól
·         Pieprz
·         Świeża pietruszka

Przygotowanie:
Penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni smażymy boczek, bez tłuszczu, gdyż uzyskamy go po chwili smażenia boczku. Gdy będzie już dobrze zarumieniony, wlewamy vermuth, w momencie zawrze, i smażymy jeszcze przez chwilę. W międzyczasie robimy sos, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli, pieprzu, świeżo posiekanej pietruszki i starte ząbki czosnku.  Na patelnię wrzucamy  ugotowane penne, dolewamy sos i cały czas mieszamy. Na koniec posypujemy całość obficie pieprzem. Gotowe.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz