Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ok 1 łyżki startej skórki z cytryny
- 200g cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki zimnej wody
- kandyzowane skórki cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając mikserem. Mąki przeciewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Skórkę z cytryny scieramy i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy formę, smarujemy masłem posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok 40-50 min, do suchego patyczka.
Gdy babka wystygnie robimy lukier. Do szklanki wsypujemy 200 g cukru pudru, dodajemy łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki zimnej wody, energicznie mieszamy, masa musi być gęsta. Polewamy nią babkę i posypujemy skórkami cytryny. Gotowe.
Smacznego
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńrobilam babke juz kilka razy, znika szybciej niz ja pieke :D dziekuje
OdpowiedzUsuń