piątek, 5 kwietnia 2013

Ratatouille z ryżem









Jest to jarska potrawa jarska, pochodzi z Francji. Danie to opiera się na składnikach głównie warzywnych, bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja dodałam ryż, aby danie było treściwsze.
Składniki:
·         2 duże cukinie
·         3 różnego rodzaju papryki
·         1 czerwona cebula
·         3 dymki
·         3 pomidory
·         Suszony tymianek
·         Szczypta kminku
·         Proszek chilli
·         Sól, pieprz
·         2 liście laurowe
·         Łyżka drobno pokrojonego imbiru
·         2 łyżki oliwy
·         Garść ryżu

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w talarki cebulę i imbir. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i liście laurowe, doprawiamy przyprawami: tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem proszkiem chilli. Po ok. 5 min jak warzywa puszczą sok, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie, ok. 30 min. Gotowe
Smacznego

1 komentarz:

  1. Pycha! Ale się głodna zrobiłam :) Lubię takie dania, nie dość że sycące to jeszcze pełne zdrowych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń