piątek, 12 kwietnia 2013

Cytrynowa babka



Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok 1 łyżki startej skórki z cytryny
  • 200g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kandyzowane skórki cytryny
Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając mikserem. Mąki przeciewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Skórkę z cytryny scieramy i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy formę, smarujemy masłem posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok 40-50 min, do suchego patyczka.

Gdy babka wystygnie robimy lukier. Do szklanki wsypujemy 200 g cukru pudru, dodajemy łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki zimnej wody, energicznie mieszamy, masa musi być gęsta. Polewamy nią babkę i posypujemy skórkami cytryny. Gotowe.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam babke juz kilka razy, znika szybciej niz ja pieke :D dziekuje

    OdpowiedzUsuń