niedziela, 3 lutego 2013

Walentynkowe Muffinki



 

Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżają się Walentynki, mam dla Was propozycję muffinkowo-walentynkową.

Składniki:
      ·         340 g mąki pszennej- 2 szkl.
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 opakowanie cukru waniliowego
·         ½ szklanki cukru
·         250 ml mleka
·         50 ml oleju
·         1 jajko
Dekoracja:
·         4 łyżki dżemu wiśniowego
·         3 łyżki wiśniówki
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugiej misce, łączymy mleko, olej i jajko, a potem łączymy wszystkie składniki. Całość mieszamy drewnianą łyżką, składniki nie muszą być dokładnie wymieszane, zalecane jest uzyskanie grudek. Otrzymane ciasto wlewamy do 12 bibułek, tak na ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180C przez 15 min, do suchego patyczka.
Na małej patelni rozgrzewamy dżem z wiśniówką, mieszamy razem aby się połączyły. Aby uzyskać walentynkową dekorację naszych muffinek, potrzebujemy noża z ostrym czubkiem i małej łyżeczki. Na wierzchu muffinek wykrawamy serca na głębokość ok. 1 cm, wydrążamy je przy pomocy malutkiej łyżeczki. Gdy są już gotowe, serca wypełniamy wiśniówkowym dżemem. Gotowe
Uwagi:
Do wykonania muf finek bardzo ważne jest przestrzeganie żelaznej reguły, rozdzielenia suchych składników od mokrych na dwie miski, a potem połączenia ich.



5 komentarzy:

  1. Przesłodkie :) Wykorzystam pomysł na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszęsię bardzo:) pozdrawiam, udanego walentynkowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne! Pomysł - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł z tymi serduszkami, wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis w tym roku upiekę takie na walentynki :-)

    OdpowiedzUsuń