Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżają się Walentynki, mam dla Was propozycję muffinkowo-walentynkową.
Składniki:
·
340 g mąki pszennej- 2 szkl.
·
Łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 opakowanie cukru waniliowego
·
½ szklanki cukru
·
250 ml mleka
·
50 ml oleju
·
1 jajko
Dekoracja:
·
4 łyżki dżemu wiśniowego
·
3 łyżki wiśniówki
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do
pieczenia i cukier waniliowy. W drugiej misce, łączymy mleko, olej i jajko, a
potem łączymy wszystkie składniki. Całość mieszamy drewnianą łyżką, składniki
nie muszą być dokładnie wymieszane, zalecane jest uzyskanie grudek. Otrzymane
ciasto wlewamy do 12 bibułek, tak na ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku na 180C przez 15 min, do suchego patyczka.
Na małej patelni rozgrzewamy dżem z wiśniówką, mieszamy
razem aby się połączyły. Aby uzyskać walentynkową dekorację naszych muffinek,
potrzebujemy noża z ostrym czubkiem i małej łyżeczki. Na wierzchu muffinek
wykrawamy serca na głębokość ok. 1 cm, wydrążamy je przy pomocy malutkiej
łyżeczki. Gdy są już gotowe, serca wypełniamy wiśniówkowym dżemem. Gotowe
Uwagi:
Do wykonania muf finek bardzo ważne jest przestrzeganie
żelaznej reguły, rozdzielenia suchych składników od mokrych na dwie miski, a
potem połączenia ich.
Przesłodkie :) Wykorzystam pomysł na pewno! :)
OdpowiedzUsuńCieszęsię bardzo:) pozdrawiam, udanego walentynkowania :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Pomysł - rewelacja!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi serduszkami, wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis w tym roku upiekę takie na walentynki :-)
OdpowiedzUsuń