Bradzo lubię dania jednogarnkowe, oszczedzają czas no zmywnie też :) Dziś na obiad leczo, lubicie? Ja bardzo, ale pod warunkiem ze jest pikantneeee...
Składniki:
·
1/3 szkl. Ryżu
·
Ok. 7 cienkich wędzonych kiełbasek
·
5 szalotek
·
Papryka chilli
·
Łyżka imbiru, startego
·
3 ząbki czosnku
·
3 papryki
·
Puszka kukurydzy
·
Fenkuł
·
2 cukinie
·
Dynia piżmowa
·
½ szkl mleczka kokosowego
·
2 kubki warzywne (kubki rosołowe)
·
Pieprz
Przygotowanie:
Paprykę chilli i kiełbaski kroimy w talarki, czosnek w małą
kosteczkę, szalotki kroimy w paseczki a imbir ścieramy na małych oczkach tarki.
W garnku roztapiamy masło, na to wrzucamy papryczkę chilli, kiełbaski,
szalotki, czosnek i imbir i smażymy, aż kiełbaski się zarumienią i cebula
zmięknie.
Papryki, dynię, cukinie, fenkuł kroimy w większą kostkę.
Dodajemy do garnka i dusimy przez ok. 5 min. W międzyczasie rozpuszczamy kubki
warzywne w ½ szklanki ciepłej wody i dolewamy do warzyw wraz z ½ szkl mleczka
kokosowego, mieszamy dokładnie, po czym dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 min, aż
warzywa będą miękkie a ryż się ugotuje. Gotowe.
Smacznego :)
jednogarnkowe zawsze w modzie!
OdpowiedzUsuń