Dziś w roli głównej krewetki.. Zapraszam :)
Składniki:
·
250 g krewetek, king size
·
½ puszki mleczka kokosowego
·
Puszka kukurydzy
·
250 g brokuł
·
2 marchewki
·
1 szklanka ryżu
·
Sól
·
Pieprz
·
4 łyżki masła
·
Papryka chilli
·
2 ząbki czosnku
·
Łyżka startego imbiru
·
Ok. ½ szkl białego wina
·
1 kubek rosołowy, warzywny (kostka rosołowa w
kubeczku)
Przygotowanie:
Marchewki i brokuły gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
Krewetki myjemy i posypujemy solą, odkładamy na bok. Robimy ryż ala risotto. Na
patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła na rozpuszczone masło wrzucamy szklankę
ryżu, chwilkę smażymy ok. 2 min, podlewamy białym winem, chwilkę dusimy, aż
wino wyparuje i ryż je wchłonie. Potem zalewamy ok. ½ litra wody w wrzucamy
kubek rosołowy. Gotujemy, dopóki ryż będzie miękki.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, na rozgrzane masło
wrzucamy drobno pokrojoną paprykę chilli, czosnek, imbir, smażymy ok. 1 min i
wrzucamy krewetki, smażymy chwilę ok.3 min, cały czas je przewracając by się
nie spaliły. Gdy już krewetki są gotowe,
dodajemy ugotowane brokuły, marchewki pokrojone w paseczki i kukurydzę. Dusimy
razem przez jakieś 3 min i dodajemy ryż, i ½ puszki mleczka kokosowego,
wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz