piątek, 8 lutego 2013

Gołąbki



Składniki:
·         1 duża główka kapusty
·         800 g mięsa mielonego
·         2 garści ryżu
·         Cebula
·         2 ząbki czosnku
·         500 ml gęstego soku pomidorowego, ja użyłam ‘’pasta di pomidoro’’
·         1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·         masło
·         Sól
·         Pieprz
·         1 łyżka Majeranku
·         1 łyżka Bazylii

Przygotowanie:
Główkę kapusty gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez ok. 20, aby zmiękła. Zanim zaczniemy gotować kapustę, nożem robimy głębokie 4 nacięcia przy korzeniu, wtedy kapustę po ugotowaniu lepiej się obiera, właściwie liście są już nacięte. Ryż gotujemy, również w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Ząbki czosnku ścieramy na tarce.
Przygotowujemy mięso mielone.  W misce mieszamy je z ryżem i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem. Mięso formujemy w pulpeciki.
Z główki kapusty delikatnie zdejmujemy liście. W liście zawijamy wcześniej uformowane pulpeciki.
Do garnka wlewamy wodę tak ¼ wysokości garnka, doprawiamy solą. Dno wykładamy niezużytymi liśćmi kapusty, układamy gotowe gołąbki, układamy je w cegiełkę, wtedy równomiernie się ugotują. I gotujemy przez ok. 30 min.
Na koniec musimy zaprawić sos. Do garnka wlewamy sok pomidorowy, w małym garnuszku mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu. Wszystko razem dokładnie i powoli mieszamy. Doprawiamy majerankiem, bazylią i dużą ilością pieprzu. Gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz