Składniki:
·
1 duża główka kapusty
·
800 g mięsa mielonego
·
2 garści ryżu
·
Cebula
·
2 ząbki czosnku
·
500 ml gęstego soku pomidorowego, ja użyłam ‘’pasta
di pomidoro’’
·
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·
masło
·
Sól
·
Pieprz
·
1 łyżka Majeranku
·
1 łyżka Bazylii
Przygotowanie:
Główkę kapusty gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez ok. 20,
aby zmiękła. Zanim zaczniemy gotować kapustę, nożem robimy głębokie 4 nacięcia
przy korzeniu, wtedy kapustę po ugotowaniu lepiej się obiera, właściwie liście
są już nacięte. Ryż gotujemy, również w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę
i smażymy na maśle. Ząbki czosnku ścieramy na tarce.
Przygotowujemy mięso mielone. W misce mieszamy je z ryżem i cebulą,
doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem. Mięso formujemy w pulpeciki.
Z główki kapusty delikatnie zdejmujemy liście. W liście
zawijamy wcześniej uformowane pulpeciki.
Do garnka wlewamy wodę tak ¼ wysokości garnka, doprawiamy
solą. Dno wykładamy niezużytymi liśćmi kapusty, układamy gotowe gołąbki,
układamy je w cegiełkę, wtedy równomiernie się ugotują. I gotujemy przez ok. 30
min.
Na koniec musimy zaprawić sos. Do garnka wlewamy sok
pomidorowy, w małym garnuszku mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody
i wlewamy do sosu. Wszystko razem dokładnie i powoli mieszamy. Doprawiamy majerankiem,
bazylią i dużą ilością pieprzu. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz