Niedługo tłusty czwartek. Macie gotowe przepisy? Bez
faworków tłusty czwartek to nie to samo.
Składniki:
·
Szklanka mąki
·
2-3 łyżki śmietany 18%
·
Łyżeczka proszku do pieczenia
·
Łyżka octu
·
3 żółtka
·
cukier puder
·
500 g smalcu
·
Sól ok. 2 szczypt
Przygotowanie:
Na blacie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę.
Oddzielamy 3 żółtka od białek, żółtka mieszamy w garnuszku z octem, wlewamy do
mąki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na bardzo płaskie placki, wycinamy paski, w
środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy każdy koniec
ciasta (paska).
Na głębokiej patelni lub rondelka roztapiamy smalec, gdy
jest nagrzany smażymy faworki. Na obu stronach chrusty musza być rumiane, więc
do przekładania ich używamy długiej wykałaczki. Gdy obie strony są rumiane
wyławiamy je i układamy na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby tłuszcz się
odsączył i póki jeszcze są ciepłe posypujemy cukrem pudrem, wtedy cukier do
ciepłych jeszcze faworków się ładnie przyklei. Gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz